Muke po Lightroomu i kako ih se riješiti

March 19, 2017  •  Leave a Comment

Činjenica je da Adobe Lightroom ne spada među najbolje optimizirane računalne programe. Svakodnevno to osjete brojni korisnici na vlastitoj koži, posebno nakon zadnjih nekoliko nadogradnja koje su ga dodatno usporile. Naime, program je to koji je nekada radio sasvim dobro, ali je odjednom krenulo njegovo stagniranje po ovom pitanju. Dovoljno je samo da odete guglati Lightroom vezano za njegovu sporost, pa ćete naći malih milijun članaka i pritužbi po forumima. Prije desetak dana izbacio je Adobe verziju Lightrooma 2015.9. Jedna od većih značajki je i ubrzano eksportiranje fotografija. Međutim, od samog ubrzanja rada programa nema ni traga ni glasa. U čemu je problem, osobno nemam pojma jer se i ne razumijem u taj dio priče vezan za optimizaciju programa.

Sporo, tromo, užasno

Ono u što se razumijem je činjenica da sam u Lightroomu često koristio tri fotoaparata: Sony a77, Sony a99 i sada Sony a99II. A77 je radio besprijekorno brzo, a a99 za nekakvih 30 posto sporije, a što je s a99II? Blago rečeno, on radi za nekakvih 80 posto sporije u odnosu na a99. Katastrofa. Znao sam da bi novi fotoaparat i njegova 42 megapiksela mogli stvarati probleme, ali ovo stvarno nisam očekivao. Računalo koje imam spada u iznadprosječno, ali sam svejedno mislio da bih možda trebao nadograditi neke komponente. Tako sam slao mail u dućan MagazinRS u kojem znam kupovati i raspitivao sam se kod kolega koji su u tom sektoru i svi su složni – računalo je odlično, problem je u programu.

Zapravo je užasno kada nešto koristite kao svoj primarni program, a on ne radi kako biste željeli. Usporedbe radi, u Photoshopu bez problema otvorim čak i 100 fotografija u velikoj rezoluciji i program radi dobro. Adobe je očito savršeno optimizirao Photoshop, ali Lightroom… Šteta, baš velika šteta. Situacija je takva da mi za neku obradu koja je znala trajati pola minute sada trebaju u nekom slučaju i tri minute i to prvenstveno iz razloga što se program svako malo ''zamrzne''. 

Postoje razni načini da probate ubrzati program. Neki od njih su: optimizacija kataloga, otvaranje novih kataloga nakon što skupite 10.000 fotografija, povećanje prostora za predmemoriju (eng. Cache), brisanje preseta koje ne koristite, korištenje grafičke kartice i njezinog procesora ako imate tu mogućnost s modelom koji posjedujete… Međutim, malo koja od ovih metoda doista i pomogne.

Imamo rješenje!

Eh, sada, ako već nešto ne radi kako bi trebalo raditi, onda treba i smisliti rješenje. Moje se zove ''smart objects''. Što je to? Kako funkcionira? Zašto bi mi uopće trebalo? Probat ću objasniti da bude što jasnije. Prilikom ubacivanja fotografija u Lightroom, u sučelju koje se pojavi kod odabira fotografija koje želite importirati imate u desnom uglu dio ''file Handling''. Tamo odaberete ''Build Smart Previews'' i problem po pitanju brzine je riješen. 

Korištenje smart previewsa služi prvenstveno tome da koristite npr. Lightroom na laptopu i u onom trenutku kada nemate te fotografije pored sebe u originalnom formatu (možda su vam ostale kod kuće na jednom od hard diskova), one se zapravo nalaze na vašem laptopu i možete ih bez problema otvoriti i uređivati. Jedina mana je što su one u rezoluciji od 2048 piksela po dužoj stranici, ali osobno mi to ne stvara probleme. Onoga trenutka kada spojite taj hard disk na kojem su iste te fotografije, sve se automatski sinkronizira i ne morate brinuti oko ničega. 

Živci su spašeni

Ovaj postupak ubrzao mi je značajno Lightroom, opet radi brzo (bolje napisati: brže). Prije je bio problem taj što ste fotografije koje ste željeli obrađivati morali prvo prebaciti na eksterni hard disk. Onda njega odspojite i uživate u bržoj obradi. No, ovo je isto tako riješeno u prošlosti, tako da možete sve koristiti na glavnom disku koji koristite i ne odspajate. Onda Lightroom čita originalnu fotografiju, dok kod ''develop'' odnosno same obrade koristi smart objects. Međutim, ako odlučite zumirati u omjeru 1:1, onda će Lightroom koristiti resurse originala i opet ćete dobiti jako usporen program. Stoga ako sve koristite na jednom disku koji ne odspajate, probajte biti umjereni i ne zumirati fotografije i slično, jer ćete opet proživljavati patnje.

Mana ovog procesa je ta da morate čekati dok se ne kreiraju smart objectsi, ovisno o veličini i količini fotografija koje ste ubacili će i trajati taj period kreiranja. Za 100-200 fotografija moje iskustvo kaže da period kreiranja traje 10-30 minuta. Svakako je puno bolja ta varijanta malo se strpjeti kod obrade, nego da se moraju proživljavati muke o kojima sam ovdje pisao. Sve u svemu, Adobe je samo bespotrebno zakomplicirao jedan od najboljih fotografskih alata, a nadam se da će se situacija u bližoj budućnosti popraviti.


Comments

No comments posted.
Loading...

Subscribe
RSS
Archive