Sony A99II - mrcina od 42 megapiksela koja rastura

April 03, 2017  •  Leave a Comment

Sony A350. Sony A77. Sony A99. Sony A99II. Tako glasi povijest kupovine fotoaparata kod mene koje sam ozbiljnije koristio. Nakon što sam kupio A99, on me doista oduševio i bio sam jako zadovoljan. Međutim, kako je nedavno izašao A99II, on mi je jednostavno trebao jer sam želio imati dva odlična tijela. Investicija je ovo koja nije malena, tijelo košta malo manje od 30.000 kuna kod nas u dućanu, dok je u većini poznatih dućana diljem svijeta 3.200 dolara, odnosno isto toliko Eura.

Odličan alat za još bolje fotografije

Nisam čitao baš recenzije vezane za A99II, pa i ne znam kako je on rangiran. Prije sam znao raditi te greške tako što bih neku recenziju shvatio kao relevantnu, ali sam vremenom shvatio da kod recenzija zna biti svega i svačega, od toga da se forsira neki brend i da je automatski drugi manje vrijedna, do toga da se kritiziraju totalno nebitne stvari. Zato sam ovdje u startu odmah i stavio koji su moji fotići. Sony. Dakle to je brend kojem sam vjeran, ali je li on, zajedno s A99II savršen? Normalno da nije, pati od nekih nedostataka, posebno što se tiče promocije. No, ovo je najbolji fotoaparat ikada koji sam imao u svojim rukama. Stoga će tekst imati osnovu isključivo na mojim iskustvima u kojima je korišten u profesionalne i privatne svrhe.

Ovo je full frame fotoaparat koji je namijenjen zapravo profesionalcima (ili onima koji imaju bogate roditelje). Ako mislite da ćete ovakvom investicijom, a bez velikog fotografskog znanja, automatski snimati odlične fotografije, onda se nemojte tome nadati. No, ako imate znanje, A99II je onda pravi izbor i zadovoljit će gotovo svaki segment snimanja. A99 je imao velike probleme jer i nije bio najsretnije rješenje za većinu sportova i općenito akcije, dok je A99II tu napravio korak ispred uz mogućnost okidanja 12 snimaka u sekundi, ali i novi 4D sustav fokusiranja.

Promocija? Nula bodova

Kada sam već prethodno spomenuo promociju, jednostavno moram nadodati još informacije. A99II je predstavljen 19. rujna prošle godine na Photokini. Platio sam ga sredinom prosinca, a kada sam ga dobio? Duboko udahnite prije nego pročitate. 23. veljače! Da, dobro ste pročitali. Dok je veći dio svijeta uživao u fotoaparatu, očito je pukom slučajnošću došao i do Hrvatske. Još bih spomenuo da sam s njim naručio i objektiv Zeiss 27-70 f/2.8 SSMII i jednako ga toliko čekao. Jesam li vam spomenuo da sam isti dan u prosincu platio i grip. No, jesam li vam rekao i da sam prije desetak dana dobio povrat novca jer grip još nije isporučen? Ok, nisam vam rekao, ali sada jesam. Tužno u cijeloj priči je to što je taj grip na tržištu već nekoliko godina, a rekli su mi da bih ga mogao dobiti početkom svibnja. Tužno, ali baš tužno. Čak i traka koju dobijete u kutiji ima natpis A99, očito nije bilo ''tinte'' za dodavanje broja dva.

Onda kada se netko čudi zašto Sony negdje nije popularan, kao u Hrvatskoj, ne treba više razmišljati nego samo neka pogleda koliko se trude. Promocije gotovo da i nema za A-mount tijela, ovaj je sustav postao kao neželjeno dijete Sonyja i vjerujte mi da se krećem baviti fotografiranjem, ne bih bio na Sony sustavu jer je u Hrvatskoj situacija katastrofalna. Ono što me drži već duže vrijeme je odlična podrška, jer službeni servis ATV Electronic koji se nalazi u Rijeci je miljama daleko ispred poslovanja Sonyja u Hrvatskoj.

Visok ISO – mali problemi uz A99II

Prethodno i nema previše veze sa Sonyjem A99ii, ali sam jednostavno morao spomenuti. Kakvi su mi uopće dojmovi? Obzirom da A99II koristim duže od mjesec dana i da je prošao jako puno terena, a evo neki od njih: skijališta, klizališta, vjenčanja, razni skupove, noćni klubovi, sportske utakmice, studijska snimanja… Ukratko, imao sam dovoljno snimanja da ga baš dobro testiram. Dojmovi su više nego pozitivni. Fotoaparat je to koji svjetlosnom brzinom fokusira i nudi maksimalnu kvalitetu fotografije u 42 megapiksela koliko ih ima. Ima i mogućnost okidanja već spomenutih 12 fotografija u sekundi što značajno olakšava snimanje sportskih događanja, a uz dobro fokusiranje se i stvara odlična količina iskoristivog materijala.

Često se nalazim u prostorima u kojima nedostaje izvora svjetla, pa moram koristiti visok ISO. Dok bi A99 na oko 4000 bio iskoristiv i neka gornja granica do koje bih išao jer bi se stvaralo već jako puno šuma, s A99II mogu ISO podići još više i dobiti fotografiju koju mogu dalje koristiti. Upravo je ovo element koji mi je od presudne važnosti i kada sam na snimanjima, ne moram se više brinuti. Ako često fotografirate kada imate dovoljnu količinu svjetla, onda zapravo i nema smisla trčati za ovakvim novotarijama.

Primjedbe

U odnosu na A99 napravljeni su jasni pomaci. A99II veličinom je manji u odnosu na svog prethodnika, pa je po tom pitanju sličniji Sonyju A77/A77II. Osobno ne mogu reći da je ovo bio dobar potez, jer fotoaparat mi nikako ne leži dobro u ruci, bez gripa ga ne mogu koristiti za ozbiljnije poslove, posebno ako sam u gužvama i dižem ga iznad glave, samo bih čekao kada će pasti jer mi ne leži najbolje u ruci. Sva sreća što postoji grip, jer da ne postoji, definitivno ne bih kupio ovo tijelo. Kada smo već kod ovoga, mislim da je tu Sony napravio jednu jako veliku pogrešku, a to je da je A99 davao mogućnost s gripom da imate 3 baterije (jedna u tijelu, dvije u gripu), dok kod A99II možete imati ''samo'' dvije u gripu. Mislim da je ovo jasan korak unatrag, a očito je smanjenje veličine učinilo svoje.

RAW fotografija zauzima po 80 MB-a

Nažalost, neću pisati previše stručnu recenziju (iako sam mislio), nego više iskustvo iz prve ruke. Upravo iz razloga što je ovo samo alat koji koristimo u svom poslu. Naravno da su ti neki alati bolji ili lošiji, ali obzirom da sam koristio A99 i sada prešao na A99II, nema tu neke prevelike razlike u kvaliteti. ISO mi je ključan kao što sam rekao i tu je napravljen pomak unatoč povećanom broju od 42 megapiksela. Kao ''gratis'' je došlo već spomenuto snimanje od 12 snimaka u sekundi, izvanredan autofokus sustav i ukratko sigurnost poslovanja jer je ovo fotoaparat koji odiše kvalitetom. Video možete snimati u 4K kvaliteti, ali vjerujte mi da godišnje možda snimim dvije minute videa, a od toga valjda pola otpadne na to što slučajno upalim. Zato i ne mogu analizirati taj segment.

Kod izbora RAW fotografija imate dvije opcije (JPEG nikada ne koristim), možete odabrati kompresirane i nekompresirane. Nekompresirane budu oko 80 MB-a, dok su kompresirane oko 40 MB-a. Ako vam stalno nedostaje prostora na diskovima, onda su jednostavno investicije u diskove od nekoliko TB-a nužne. Također trebate znati da Lightroom tek od verzije CC 2015.8. i Camera Rawa 9.8. podržava Sony A99II ako direktno ubacujete fotografije, a ako ne, lako konvertirate RAW datoteke preko nekog od programa. Pisao sam o problemima vezanim za A99II i Lightroom, pa pročitajte. 

Wi-Fi i njegova funkcionalnost

Osobno me veseli što je zajedno s A99II moguće koristiti i aplikaciju PlayMemories. S ugrađenim Wi-Fijem i Bluetoothom zaista je super stvar što mogu fotografije odmah prebacivati na npr. tablet ili mobitel. Jednako kao što mogu upravljati fotoaparatom s mobitela, tako da i ne moram nositi sa sobom npr. žičani okidač, nego sve direktno radim preko fotoaparata. Danas većina fotoaparata ima ovu opciju. Redizajniran je i izbornik. 

U uvodu sam napisao da se ne volim zamarati forumskim bitkama i raznim portalima i njihovim recenzijama. Sony nastavlja zaista s odličnim poslom kada su u pitanju kvalitetni/najbolji fotoaparati na tržištu, a A99II nalazi se u samom vrhu. Pravo je zadovoljstvo koristiti ga na terenima, posebno kada znam da će obaviti odličan posao. Ako imate ovo tijelo, a nemate dobre objektive, onda naravno i ne dođe do izražaja cijeli potencijal sustava. No, uz odlične i samim time skuplje Sony G ili Zeiss objektive cijela priča može biti kompletna. Vjerujte mi da Zeiss 135 mm f/1.8 odlično leži na ovom tijelu, njega najviše i volim koristiti.

Fotoaparat za dugoročne staze

Dok mi je A99II došao, prvo sam jedan period nastavio koristiti A99. Tako da je prelazak bio postepen, ali kada sada nakon više od mjesec dana opet uzmem A99 u ruke i prislonim oko na tražilo, totalno je drugačiji osjećaj i nekako čudniji. Elektroničko tražilo kod A99II je samo po sebi oštrije i jasnije, za razliku od A99. Neki su se čudili kod moje investicije, ali nekako mi je uvijek nedostajao još bolji sustav fokusiranja, ali i više okidanja uzastopnih snimaka, jer A99 je pružao 6 u sekundi i bio je jako nepraktičan za sport, za razliku od A99II. 

Da zaključim. Što više treba od fotoaparata koji isporučuje odličnu kvalitetu fotografija, može podnijeti praktički sve uvjete rada, odlično fokusira uz novi 4D sustav fokusiranja uz 79 točki fokusa uz opciju od 399 točki, može se ISO podići na visoke razine i da nema šuma, može okidati 12 snimaka u sekundi, ima u sebi 42 megapiksela, ugrađen Wi-Fi i ostale sitnice? Meni je ovo gotovo pa savršen izbor i ako nešto dobro radi kao A99II, druga mi opcija trenutačno ne treba.

Osnovne karakteristike fotoaparata Sony A99II:

  • Efektivno 42,4 MP (pribl.) 35-mm Exmor R ™ CMOS senzor punog kadra, snimanje u maksimalnoj rezoluciji iznosi 7952 x 5304 piksela
  • Hibridni AF sustav s prepoznavanjem faze i do 12 fotografija u sekundi u neprekidnom snimanju
  • Stabilizacija slike u 5 osi SteadyShot INSIDE integrirana u kućište na A-mount modelu
  • 79 brzih i učinkovitih poboljšanih hibridnih poprečnih točaka
  • ISO osjetljivost 100 do 25 600 (ISO 50 do ISO 102 400 mogu se postaviti kao prošireni ISO raspon)
  • Trajanje baterije s tražilom može snimiti 390 fotografija, a korištenjem LCD ekrana približno 490
  • Elektroničko tražilo od 1,3 cm (tip 0,5), XGA OLED, pokrivenost polja iznosi 100%
  • Tijelo fotoaparata je visoko 104.2 mm, a dugačko 142.6 mm, dok njegova bočna dužina iznosi 76.1 mm 
  • Načini rada za kvalitetu: RAW, RAW i JPEG, JPEG Extra fine, JPEG Fine, JPEG Standard
  • Wi-Fi, NFC, Bluetooth

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Subscribe
RSS
Archive