Zenfolio | Vedran Tolić | Kreativna makrofotografija: Knjiga koja bi trebala imati istaknuto mjesto u kućnoj biblioteci

Kreativna makrofotografija: Knjiga koja bi trebala imati istaknuto mjesto u kućnoj biblioteci

January 19, 2017  •  Leave a Comment

Svjetsko, a naše. Tako bi se mogla rezimirati knjiga Kreativna makrofotografija koju su napisali Petar Sabol i Davor Žerjav. Izdavač je Fotoklub Čakovec, a knjiga se sastoji od 276 stranica u boji i njezina je cijena 180 kuna. Sjećam se svojih početaka i knjiga koje sam upijao, čitao ih za dobro jutro i laku noć. Sve su to redom bili strani autori, tek pokoji domaći kao što su Živojin Jeremić i knjiga Popularni kurs fotografije (isključivo je bazirana na vrijeme snimanja na film, op.a.) i izdanja nekoliko naslova od Algebre. Literatura je to koja može biti od velike pomoći, posebno kada spojite teorijsko znanje u praksi.

Osnove fotografiranja

Knjiga Kreativna makrofotografija bez problema može stati uz bok svim spomenutim naslovima. Kupio sam je krajem prošle godine kada je i izašla, a malo po malo sam je iščitavao ovisno o slobodnom vremenu. Također smatram da se svi mi u fotografskoj zajednici s ovih prostora trebamo držati skupa, pa i mislim da kupovine predstavljaju jedan takav oblik podrške. To i nije nikakav problem kada je u pitanju kvalitetan završni proizvod. 

Izvor fotografije: http://fotoklub-cakovec.hr/wp/narucite-knjige/kreativna-makrofotografijahttp://fotoklub-cakovec.hr/wp/narucite-knjige/kreativna-makrofotografija Bez obzira što je naslov specijaliziran, mislim da ona svakom početniku treba biti ''must have'' literatura. Neka vas naslov ne zbuni, jer na više od 100 stranica možete čitati osnove. Što je blenda, ISO, brzina zatvarača, koje modove na fotoaparatu kada koristiti, zašto JPEG, a zašto RAW, razlike u objektivima, fotoaparatima, stativi, bljeskalice, plus brojna dodatna oprema… Sve navedeno predstavlja samo manji dio materijala koji ćete pronaći u knjizi. Osobno ne mogu reći da sam naučio nešto novo na svim tim stranicama, ali uvijek je dobro podsjetiti se. No, ono što je ''novo'' barem za mene je činjenica da domaći autori izdaju jedno ovako kvalitetno izdanje. Kako knjiga odmiče, tako postaje i sve više specijalizirana i mislim da su autori napravili odličnu mjeru općenitih i specijaliziranih stvari.

Jednostavna objašnjenja

Sjećam se uživanja u knjigama Scotta Kelbyja. Tada o fotografiranju nisam imao pojma, a mislio sam da znam. On je u svojim naslovima tada laiku poput mene na tako jednostavan način uz fotografije i popratni tekst uz njih objasnio cijelu priču. Upravo takav princip pisanja Sabola i Žerjava je i u knjizi Kreativna makrofotografija. Osim osnova koje možete pročitati, zašto npr. koristiti niske ISO vrijednosti, pored toga možete pronaći i fotografiju u kojoj Sabol opisuje kako je snimljena, što je korišteno, pišu postavke fotoaparata. To je ono što mi se jako sviđa. Isto tako jasno možete prepoznati neke od fotografija koje su snimljene npr. s objektivom kao što je Trioplan 100 mm f/2.8 (fasciniraju fotke ovim objektivom, op.a.). Osoba zaljubljena u fotografiranje tada može vidjeti kakve se sve prednosti mogu dobiti s različitim objektivom.

Jasno se može vidjeti ljepota stotinjak fotografija u knjizi. No, ono što stoji iza većine tih fotografije je veliko odricanje, buđenje ujutro, rad u teškim uvjetima. To je onaj dio priče koji promatrač ponekad zaboravi, ne zna koliko je truda uloženo u pojedinu fotografiju, a sve to se Sabol i potrudi objasniti na primjerima. Riječi autora da ''nikada nećete biti uistinu dobar makrofotograf prirode ako iskreno ne zavolite životinje i biljke'' najbolje ocrtavaju navedeno.

Izvor fotografije: http://fotoklub-cakovec.hr/wp/narucite-knjige/kreativna-makrofotografijahttp://fotoklub-cakovec.hr/wp/narucite-knjige/kreativna-makrofotografija Primjer terenskog studija pokazuje kako se zapravo u prirodi mogu dobiti kadrovi kao da su snimljeni u zatvorenom studiju. Sabol ovdje jasno objašnjava što je sve potrebno da namontirate malu bijelu pozadinu i kako onda da i dobijete željeni kadar. Nadalje opisuje kako napraviti kućni studio, za one koji su ''sam svoj majstor'' ovo je idealno i jasno objašnjeno. Tako jednostavno, a tako moćno.

Svatko tko tek kreće fotografirati, a jako je zainteresiran za makrofotografiju, nakon pročitane knjige može bez problema posjetiti lokalnu livadu u ranim jutarnjim satima i upustiti se u ''borbu''. Zbog svih brojnih detaljno opisanih postupaka u knjizi, odličnih uputa, za osobu koja će se naći na livadi jasno je da je na korak do ''pobjede''. Stoga ne treba štedjeti s pohvalama prema knjizi, jer ona je doista odlična i u praksi više nego iskoristiva.

Samo uživajte

Stil pisanja je jednostavan i razumljiv, a određeni su dijelovi popraćeni uz kvalitetne grafike kao što su dijelovi za filtre za približavanje, produžene prstenove, reversne adaptere, telekonvertere i brojne druge. Grafike daju još veće vizualno bogatstvo knjizi. Oni koji prate Sabolov rad znaju da je on poznato ime ne u hrvatskim okvirima, nego u svjetskim. Slučajno sam prije nekog vremena saznao za njega jer koristi Sony fotoaparat i dok sam gledao njegove fotke, samo se jedno vrtjelo glavom – kako čovjek dobro radi! Doista, nije bez razloga Sabol hrvatski fotograf koji je primio najviše nagrada diljem svijeta. Kada imate priliku gledati njegove fotografije u knjizi i pritom čitati opise uz njih, onda preostaje samo jedno – da se udobno zavalite i uživate u svakoj stranici.

Izvor fotografije: http://fotoklub-cakovec.hr/wp/narucite-knjige/kreativna-makrofotografijaIzvor fotografije: http://fotoklub-cakovec.hr/wp/narucite-knjige/kreativna-makrofotografija Za sada najveća zamjerka (uz slabu promociju) ide prema kvaliteti otiska. Na prvu sve djeluje super, ali barem u mom primjerku knjige se događa da ako prst držim mrvicu duže na slovima i pomaknem ga, onda se ona i razmažu. Potencijalno vidim probleme s knjigom za budućnost, jer se slova mogu razmazati do neprepoznatljivosti. Možda bih još samo naveo da postaje i neke nelogičnosti na koje je trebalo više paziti, tako npr. na stranici 172 piše da Sabol ''ne koristi bljeskalicu, nego samo prirodno svjetlo'', da bi odmah na idućoj stranici sam Sabol napisao da vjetar nadjača ''tehničkim postupkom uporabom veće brzine zatvarača ili uporabom bljeskalice''. No, u moru svih informacija je jasno da se može dogoditi pogreška. 

Ako ste u potrazi za teorijskim znanjem i tek krećete u svoje fotografske avanture, onda je knjiga Kreativna makrofotografija odličan izbor. Nudi veliku širinu, osnove možete dobro naučiti, a ujedno i saznati tajne velikog majstora kada su u pitanju makrofotografije. Postoji i puno drugih naslova stranih autora koji imaju briljantne knjige, neke sam i spomenuo, ali čitati domaće autore koji nude praktički jednaku kvalitetu, iskustvo je vrijedno spomena. Kroz Sabolove opise za fotografije točno možete vidjeti koliko uživa u fotografiranju u prirodi i uživjeti se u cijelu priču, a kada je tako, onda i završni proizvod poput ove knjige može predstavljati samo jedno – iznadprosječno djelo.


Comments

No comments posted.
Loading...

Subscribe
RSS