My name is Bond, James Bond.

January 26, 2017  •  Leave a Comment

My name is Bond, James Bond. Izjava je to koju ne treba posebno predstavljati, a mislim da su mnogi od nas praktički detaljno zapamtili svaki od serijala iz filmova o James Bondu obzirom na to da su na HTV-u i drugim televizijama bili bezbroj puta reprizirani. U tajlandskom Phang Nga zaljevu smjestio se i otok koji nosi ime po tajnom agentu Bondu, a do njega smo došli iz otoka Phuket. Film Čovjek sa zlatnim pištoljem snimljen je 1974. godine, a glavnu ulogu agenta 007 igrao je Roger Moore. Sve ostalo je povijest, otok je prozvan James Bond i od tada ga velik broj turista jedva čeka posjetiti. Sada dok sam se prisjećao scena iz filma, s ponosom sam pogledao video, posebno nakon spoznaje da sam bio na tim lokacijama. U filmu je naravno montaža vješto iskorištena, posebno u dijelu u kojem je cijeli otok eksplodirao. Ovo je područje nažalost 2004. godine jako nastradalo od tsunamija.

Velika navala turista

Još kod odlaska na otok Phuket znali smo da želimo posjetiti neke od okolnih lijepih otoka. Dan prije smo uplatili jednodnevni izlet za James Bond otoke, a rano ujutro pokupili su nas ispred smještaja i naša je avantura krenula. Vožnja brodom trajala je oko sat vremena, a neki od prizora bili su zaista prekrasni, vjetar u kosi od brzine, lijep ambijent i ništa više zapravo i ne treba. Zapravo smo uzeli klasičnu turističku rutu koju većina i uzme, cijeli je program opisan prilikom rezervacije.

Brod se zaustavi dalje od otoka, pa se u malo većim čamcima ide prema samom otoku. Čim smo došli na njega, dočekaju vas razni prodavači klasičnih suvenira, ali na sreću nisu nametljivi. Otok zaista nije velik, ako ne fotografirate i samo ga želite proći, dovoljno vam je doslovno 5 minuta. Mi smo malo za sebe pofotkali da se (konačno) imamo na fotkama, ušli u more i približili se toj poznatoj stijeni. I to je bilo to, nakon toga sam snimao sebi za gušt. Vrijeme dok smo bili tamo nikako nije bilo dobro za fotkati, praktički točno u podne, sunce je visoko iznad nas, pa je i bilo jako teško dobiti odlične fotke. Da je kojim slučajem bio zalazak sunca, to bi bio fantastičan materijal. No, još je više fantastično, točnije fascinantno vidjeti što priroda može učiniti po pitanju izgleda otoka.

Zanimljivo je za vidjeti kako su sposobni Tajlanđani iskoristili otok u turističke svrhe. Mislim da je to zaista jako pohvalno, jako velike grupe ljudi jedva čekaju posjetiti otok koji je postao najpoznatiji po filmu, a veseli Tajlanđani to i jedva čekaju jer svi imaju poslove. Mnogi mogu učiti od njih kako dobro ispromovirati i iskoristiti određeno područje.

Špilje, majmuni…

Nakon posjete James Bond otoku vratili smo se čamcem na brod, a ubrzo zatim smo se preselili na mali čamac u koji stanu tri osobe. S njim smo prolazili ponovno prekrasnim ambijentom, a naš domaćin/veslač nas je vozio još jednim dijelom gdje je sniman Čovjek sa zlatnim pištoljem. Jedna dio smo i prehodali, pa se opet vratili u taj mali čamac kojim smo prolazili i kroz špilje. Fotografije ne mogu dočarati kako sve to lijepo izgleda, a i gledao sam da snimam što je manje moguće, čisto zato da ne bi fotić završio negdje na dnu mora. Ta opcija ne bi nikoga usrećila.

Najbolje je zapravo tek slijedilo. Kako smo se vozili brodom, tako je uslijedila i zadnja tura vožnje u tom malom čamcu. Došli smo do otoka koji je poznat po boravku majmuna, a preporuka domaćina je da ih ne dirate i ne pokušavate hraniti. Sreća je da sam uspio obitelj snimiti u igri. :) Baš kada smo mislili da je to sve, naš nas je domaćin uputio prema špilji tako da smo uz pomoć svjetiljki prošli 200 metara unutar špilje da bi onda izbili u nekakav prekrasan prostor okružen zelenilom. Nisam baš imao prilike hodati kroz špilju u mraku i praktički ići u nepoznato, da bi onda došao u prekrasnu prirodu. To mi je zakon bilo. Jedino što ostane je divite se tim prizorima.

Divna hrana (a što drugo)

Povratkom na brod još smo se neko vrijeme vozili, pa smo stali da bi se okupali oko pola sata. Većina je i iskoristila priliku za kupanjem, čak i neka cura koja ne zna plivati, ali zato je imala jako podršku ekipe. Ne bih joj htio biti u koži. U ovaj jednodnevni izlet uključen je i ručak, a ponuda je dosta raznolika i uvijek nam je hrana nekako i bila najslađi dio svake priče. Tajlanđani se doista trude oko izleta, ali i tu treba biti oprezan jer vas na nekim mejstima mogu dobro ''oženiti'' velikim cijenama. Vrijeme nas je na sreću dobro poslužilo, tek kada smo već bili u kombiju koji nas je vozio prema smještaju počela je padati kiša. Međutim, kako je brzo počela padati, jednako se brzo i smirila. 

Dok gledam iz današnje perspektive, ne mogu reći da sam pretjerano zadovoljan snimljenim materijalom. Međutim, bolje i nisam mogao dobiti jer James Bond otok kao takav je jako zanimljiv, ali vrijeme u kojem se posjećuje nije baš idealan za fotografiranje. Ponekad je čak i meni lako za fotografije, važno mi je to što sam ponio u srcu i veliku uspomenu koju smo dobili posjetom, a to nekad često i zaboravim.


Comments

No comments posted.
Loading...

Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June July August September October November December (1)
January February March April May June July August September October (1) November December
January February March April May (1) June July August (2) September (1) October November (1) December
January (3) February (4) March (5) April (1) May (2) June (1) July (1) August September October November December