Zenfolio | Vedran Tolić | Veće je i bolje?

Veće je i bolje?

October 10, 2017  •  Leave a Comment

Pao sam pod utjecaj clickbait naslova, nažalost. Ne mrzite me previše, možda vam tema bude zanimljiva. U nastavku ću probati i objasniti detaljnije, a nema dvojbe da su veći monitori i bolji za rad. Sjećam se kada sam prije tri godine bio na jednom predavanju koje je održao Davor Horvat, fotografski dizajner i master printer u Studio B-nula. Čovjek je vrhunski objasnio sve o bojama, pripremi za tisak. Iako sam većinu toga znao i prije, za neke sam stvari prvi put čuo i nisam mogao vjerovati da je sve tako komplicirano. Opet, malo kome od nas trebaju sve te razne tehnikalije i detalji, važno nam je da se boje na monitoru dobro prezentiraju.

Prvi monitor koji sam ustvari imao bio je onaj na laptopu. Mislio sam da je to odlično, radio na njemu par godina, sve dok se nisu otvorile razne mogućnosti da samo od fotografiranja živim, tako sam vremenom štedio, kupovao. Stigao je onda red na ozbiljniji monitor. Odluka je bila pala na Dellov 24 inčni U2414H monitor. Preporod. Renesansa. Pobjednički gol u 90. minuti. Ne može se to dovoljno dobro opisati riječima.

Vjerujte mi da kada gledate svoje fotke na nekakvom bezveznom laptopu i kada ih gledate na monitoru koji je kvalitetan, razlika je nebo i zemlja. Mislim, to je i logično. Ovako konačno kada sam krenuo obrađivati na Dellu, dobivao sam točno ono što sam i želio oko boja i svega ostalog, a ne da obradim na laptopu i pošaljem nekome fotku, pa mi taj netko kaže da je prenabrijana/tamna/svijetla/crvena/žuta/plava itd. Za sve ozbiljne fotografe su ovo ustvari jako veliki problemi.

Fotografima je po meni kod monitora najvažnije da su boje, svjetlina, kontrast i slične stavke na nivou. Da nema velikih odstupanja. Jednako važna stavka ovdje je i veličina monitora. Ako imate neki 17 inčni monitor, onda morate često zumirati fotografije kako bi se uvjerili da su oštre, dok na npr. 27 inčnom monitoru i nemate te probleme jer vidite kristalno jasno, pa se morate dodatno mučiti računalo. U ovom se dijelu jako štedi na vremenu. Kod kupovine monitora pazite na njegov tip, raspitajte se detaljno, jer možete naći na papiru jake monitore za 1.000 kuna, ali oni su ustvari namijenjeni za gledanje filmova i igranje igara, a takvi vam monitori ne trebaju jer će imati ogromna odstupanja i zato bolje da ništa ne kupite nego takav monitor.

Danas zato ako moram birati između nekog objektiva ili drugog komada foto opreme i dobrog monitora/računala, nažalost izvisila bi foto oprema. Mnogi koji se tek kreću baviti fotografiranjem ustvari ne razumiju koliko je važno prezentirati fotografiju na pravi način. Evo i jedan zanimljiv primjer, susjeda me bila nešto nedavno zvala da joj pogledam računalo. Odem na Google, kad tamo sve neke čudne boje, pitam ja nju pa kako sad to izgleda, gdje su ''nestale'' boje, a kaže onda da joj je tako već više od godinu dana. Dakle, ona na monitoru nema boje kakve bi trebale imati, npr. žuta nije žuta nego je neka nepostojeća boja itd. zamislite sada da radite s klijentom i isporučujete mu fotografiju, a on ima takav monitor, pa čovjek neće ništa vidjeti kako spada i vaš trud pada u vodu.

Veće, više, bolje

No, da se vratim na temu. Da li je veće ustvari i bolje? Kod monitora bih jednoglasnom odlukom rekao – je! Nekako je i logično. Jesu veći monitori naravno i skuplji, ali gledajte na to kao na dugoročnu investiciju. Meni je 24 inčni Dell par tjedana prije nego će mu isteći garancija otišao na drugi svijet, pa sam morao naći alternativu. Kolega Delimir mi je posudio njegov Dell monitor (Dell – Delimir, kužite). Ustvari sam ostao zatečen jer je njegov omjera 16:10, a moj je 16:9, a oduševilo me to koliko njegov daje puno veće potencijale kod obrade fotki, u Lightroomu ih je prikazivao valjda za 20 posto većima nego kod mog 16:9. nisam do tada toliko razmišljao o tim omjerima, jer svi i kupe 16:9, a oni su uglavnom i zastupljeni na tržištu.

Nakon par tjedana jednostavno sam odlučio da moram imati dva odlična, ovaj 24 inčni Dell koji ću dobiti novi (na servisu ih ne popravljaju, nego daju novi) i novi 27 inčni Dell U2717D. Koštao je 4.100 kuna i ne spada sigurno u one najskuplje, ali za moje je potrebe doista izvanredan. Tko bi rekao da će ta tri inča učiniti tako veliku razliku, jer obrada fotki, pregledavanja fotki, cijeli taj poslovni proces sada mi je dodatno olakšan. 24 inča su bila super, ali ovo je baš još bolje. Naravno da kod kupovine monitora dobro morate proučiti i njihove karakteristike, jer neki ''bacaju'' čudne boje itd. S Dell monitorima sam stvarno jako zadovoljan, iznimno su popularni u foto krugovima, tako da sam znao da njihovom kupovinom neću pogriješiti. Ono što vidim na monitoru - to i dobijem kada šaljem fotke na izradu, a to je bila znanstvena fantastika za monitore na laptopu.

Naočale za rad na računalu

Kada su u pitanju nedostaci većeg monitora, onda ovdje mogu napisati samo jednu stvar, iako je ona isključivo na osobnoj razini. Zaista jako puno vremena provedem za monitorom zbog posla (uopće mi je neugodno napisati koliko), a kako sam mijenjao 24 za 27 inča, tako me povremeno znala boljeti glava. Monitor je bio na udaljenosti od 70 centimetara što se i preporučuje, ali je očito ta veličina učinila svoje. Neki od savjeta su da se pojača pozadinsko svjetlo, stavite lampu iza koja osvijetli pozadinu i izbalansira ''kadar'' ili općenito da pojačate svjetlo u prostoriji u kojoj radite. Ja sam posegnuo i za naočalama za računalo. Najpoznatije na svijetu, a po recenzijama i najbolje i jedine patentirane na svijetu kako kažu iz ove tvrtke, su Gunnar. One su doista odlične, imate i dioptrijske, ja sam uzeo ove koje nisu dioptrijske, smiješno je što ih stavim preko svojih naočala, ali djeluju pa se i ne zamaram. Međutim, njih nikako ne koristim kada obrađujem fotografije, jer blokiraju plavo svjetlo, stakla su im žućkasta i tako i bude obojano sve ispred vas, ali za ''odmaranje'' očiju dok ne radite su zaista odlične. Ima i njezinih alternativa, pa možete pogledati tu listu, ali nekako se nisam usudio baš riskirati s bilo čim, jer je vid u pitanju.

Zaključak

Napisao sam ovdje stvarno sada svega i svačega o ovoj temi, nije sigurno na znanstvenoj razini kao što obrađuju Bug i ostali specijalizirani mediji, ali meni kao fotografu kojem je ovo primarni posao monitori su zaista od jako velike važnosti. Nisam prije o tome ni razmišljao previše. Dok radite i imate svoj studentski laptop, mislite da ste najjači, a ustvari ne znate da vam se netko ozbiljan smije, jer vidi da fotografije vjerojatno samo vama dobro izgledaju, a kada budu online onda boje nisu dobro pogođene, svjetlina itd., a vi to ništa ustvari ne vidite jer mislite da vam je laptop vrhunski.
Stoga je bolje u konačnici izdvojiti koju kunu više i kupiti kvalitetan monitor, kao i cijelo računalo i ostale ''sitnice'', nego potrošiti novce na neku foto opremu koju i nije toliko nužno imati.


Comments

No comments posted.
Loading...

Subscribe
RSS