Zenfolio | Vedran Tolić | Kako sam se riješio glavobolje

Kako sam se riješio glavobolje

December 04, 2017  •  Leave a Comment

Dnevno provodim jako puno vremena za računalom, tako da ne mogu ni zamisliti dan bez njega. Nažalost ili na sreću, kako kada. No, vremenom su se počeli pojavljivati simptomi glavobolje. Oni su mi ustvari bili najočitiji kada sam prešao s 24 inčnog na 27 inčni monitor. Gotovo da i nema noći u kojoj me u prednjem dijelu glave nije boljelo i nikako da stane. Koliko god umjetnih suza da nakapam, koliko god da odmorim glavu, nikako da pomogne trajno. Stoga mislim da će ovaj tekst biti od velike pomoći onima koji imaju slične probleme.

Najveći je problem ustvari taj što radim u noćnim satima i to traje i traje i traje, do 3-4 ujutro. Onda kada nadodate glavobolju na to sve, situacija postane stvarno kritična. Nisam ni sam znao što točno napraviti, čitao sam puno po forumima, čitao članke, čak sam se mislio vratiti i na stari monitor. Kupio sam i Gunnar naočale koje u principu služe gejmerima i ''ubijaju'' štetne plave zrake, ali je problem s njima kada obrađujem taj što stakla imaju zbog navedenog žućkastu boju i sve postane toplo, tako da ih i ne mogu koristiti kada obrađujem. A obrađujem 90 posto vremena dok je komp upaljen.

Odluka je pala da odem kod oftalmologa, išao sam u Ghetaldus u Siget gdje inače i idem. Obavio sam detaljan pregled, doktorica je rekla da je sve u redu. Naravno da je to bila super vijest, ali nikako da se smiri ta glavobolja. Onda sam zbrojio 2 i 2 i odlučio nabaviti još 2 lampe, nakon svih silnih čitanja. Luster u sobi daje 2x60W, ali najveći je problem kod svjetla taj da on može jedan dio osvijetliti dobro, a drugi loše i onda je rezultat – glavobolja.

Kako sam se riješio toga? Prvenstveno trebamo znati da je razlika u prevelikom kontrastu, npr. kod svjetline ekrana i zida u pozadini, jako štetna i treba paziti. Stoga sam jednu lampu smjestio iza monitora i njezin je cilj samo jedan, a to je da udara u zid i tako mi pojačava svjetlo. Drugu sam lampu stavio lijevo od tipkovnice, na drugi stol, a nju upalim povremeno, tako da mogu imati skroz ujednačen ''kadar'' i da nema prevelikih razlika u osvjetljenju. Samo zahvaljujući ovome sam se uspio riješiti ogromnih problema. Ujedno, ovo je i bolje prvo napraviti nego potrošiti 300 i nešto kuna na detaljan pregled kod oftalmologa.

Sve je ovo ustvari nevjerojatno jednostavno, a još je više nevjerojatno korisno. Jasno da možete smanjiti svjetlinu ekrana, ali ja to nažalost ne mogu, jer ako nju smanjim, onda kada idem slati bookove na tisak i slično, ne mogu znati koja će biti svjetlina, dok mi je ovako sve podešeno. Super je i što Windows 10 ima i opciju ''night light''i savjetujem da to i koristiti kada ne radite. Ono što ova opcija napravi je da se riješi plave boje, isto kao i spomenute Gunnar naočale i ova je opcija jako korisna kad općenito zujite prostranstvima interneta i slično. I tako sam se kroz investiciju u 2 lampe riješio svih tih silnih problema vezanih za glavobolju.

  • Ukratko: ujednačite jačinu svjetla u prostoru, ako imate samo luster koji ne osvijetli ravnomjerno, onda iza monitora dodajte jednu lampu koja će osvijetliti prostor iza monitora. također je preporuka da svakih 20 minuta pogledate nekoliko metara u daljinu i normalno treperite očima, zato jer prilikom gledanja u monitor to ''zaboravimo''.

Comments

No comments posted.
Loading...

Subscribe
RSS