Koliko sam zaradio od knjige?

November 26, 2020  •  Leave a Comment

Minus. Da odmah i odgovorim na pitanje iz naslova, a u nastavku ću objasniti kako je to moguće. Postat će plus kada se prodaju sve knjige U vrtlogu vjenčanja. Izdati knjigu u Hrvatskoj u današnje vrijeme nije najpametniji potez. To rade:

1. oni koji ne znaju što će s novcima

2. oni koji žele učiniti nešto korisno za zajednicu

Mislim da je jasno da spadam u drugu kategoriju. Želio sam učiniti nešto korisno za zajednicu. Prvenstveno fotografsku zajednicu. Jer dok me danas-sutra više ne bude, želim da moji materijali ipak dođu do nekoga, da knjiga živi vječno pa makar imala i jednog čitatelja godišnje. Sve znanje ovog svijeta nije apsolutno ništa vrijedno ako ga nismo spremni podijeliti s drugima. Moje znanje nije najbolje ni najgore na svijetu, niti sam ja najbolji ili najgori fotograf na svijetu, ali sam uvijek spreman podijeliti sve što znam.

Troškovi

Iza tiskanja knjige je mukotrpan posao. Urednik Davor Žerjav pametno me usmjerio i pomogao svojim dragocjenim iskustvom, grafičar Siniša Božić je sve vrhunski opremio, a lektorica Dalija Brajdić svako slovo u knjizi pregledala desetak puta. Prebacimo se na konkretne brojke, to svi vole. 

  • Tiskanje: 22.500 kuna
  • Grafičko uređenje i lektoriranje: 10.000 kuna
  • Ostali troškovi: 6.000 kuna

Dakle, troškovi za tiskanje moje knjige u nakladi od 500 primjeraka iznosili su 38.500 kuna. Što znači da je trošak jednog primjerka moje knjige 77 kuna. Cijenu od 180 kuna sam stavio kako bih, kada se proda cijela naklada, nešto i ''zaradio''. Stavljam pod navodnike, jer ne treba zaboraviti da iza knjige stoji više od pola godine aktivnog rada, a ako bih sebi računao satnicu, ona bi bila valjda 3 kune po satu. Zato bolje da ni ne računam.

Računica na cijenu od 180 kuna bi rekla da ako se proda svih 500 primjeraka da su prihodi 90.000 kuna. Posebno uzmite u obzir da je moj početni trošak bio oko 40.000 kuna kao što sam gore i naveo, a cijela naklada knjige može se prodavati po nekoliko godina, tako da i dugo čekate ''zaradu''. Ne pitajte koliko je bio težak taj početni period, posebno u doba korone, ali sve su barem olakšali čitatelji koji su putem crowdfundinga podržali priču. Ugrubo rečeno, za sve prodane knjige i ako se uzmu svi elementi u obzir, zarada bi iznosila oko 40.000 kuna. Međutim, treba znati da je veći dio čitatelja knjigu dobio po povoljnijoj cijeni, a dio njih je podijeljen, tako da je to još minus od desetak tisuća kuna.

Prihodi

Od prihoda moram reći da sam iznimno ponosan što je već spomenuta crowdfunding kampanja prošla uspješno. Skupio sam više od 10.000 kuna i tako olakšao tiskanje. Hvala i tako milijun puta hvala svima! Slao sam molbu za sponzoriranjem svima koji imaju veze s vjenčanjima i fotografiranjem. Što mislite koliko se njih uključilo i podržalo moju ideju, makar i da napišu ''svaka čast''? Jedan dućan! I to, već pretpostavljam znate koji, a riječ je u zagrebačkoj Prizmi. To mi je bilo iznimno drago, jer to nije samo dućan u koji dođete kupiti opremu, to je mjesto u kojem uvijek možete ugodno porazgovarati s Danielom i ekipom i dobiti koristan savjet. Takvo prijateljsko okruženje nešto je nevjerojatno za današnje vrijeme. Jesam li se razočarao što nitko nije podržao? Naravno da jesam, ali nema potrebe trošiti riječi na to. 

Osim Prizme, podržala me tvrtka Meteora produkcija tj. moj prijatelj Vedran Prga. Čovjek ima dobro ime, tako da je sve jasno samo po sebi i veliko mu hvala. Nije da prijatelje treba mjeriti po kunama koje su dali, ali ovdje dobro vidite koliko vas netko cijeni, posebno jer je on u sličnoj branši kao i ja i drastično mu je opao promet. Treći sponzor bio je također jako vrijedan jer tvrtka Porilook Solutions napravila je prekrasan web.

Dakle, kada zbrojimo crowdfunding i sponzorstva, to ukupno iznosi 15.000 kuna prihoda. Ovako je prodano stotinjak knjiga putem kampanje i svi koji su sudjelovali su knjigu dobili po povoljnijoj cijeni.

Podrška ili ne, pitanje je sada

Teška su vremena, a meni nije u cilju kroz knjigu se obogatiti. Mislim da vam je to i jasno kada pogledate trošak knjige i njezinu finalnu cijenu. Opet, dovoljno se cijenim da ne želim kod ovakvog projekta baš nešto pokloniti, tako da mislim da je cijena od 180 kuna ispala kao optimalna. 

Većinu osoba koje kupe knjigu ne poznajem, a to je ustvari veliko bogatstvo. Ponosan sam na činjenicu da je knjiga osim Hrvatske završila u većini regionalnih država, kao i u Njemačkoj. Nakon što je knjiga izašla i što je promocija prošla uspješno, obišao sam još nekoliko mjesta. Hvala fotoklubu Klik iz Svete Nedelje, fotoklubu Čakovec i fotoklubu Kadar iz Slavonskog Broda. U svim sam tim mjestima održao predavanje na temu vjenčane fotografije. Baš sam guštao. Ako još negdje ima interesa, slobodno se javite, rado ću doći.

Jedan od poticaja za knjigom bila je i činjenica da na svakodnevnoj bazi ljudi ispituju konstantno ista pitanja. Dobivaju više-manje iste odgovore. I to nikako da stane. Zato sam želio na jednom mjestu objediniti sve te odgovore i više od toga. Sjećam se koliko sam guštao dok sam bio u Algoritmu i proučavao razne fotografske knjige, nisam imao novaca da ih kupim. Kelby mi je prvi stigao kao poklon za rođendan, guštao sam kroz njegov stil pisanja, poslije sam kupio i knjige koje je Algebra prodavala putem kioska itd. Imamo oko sebe pregršt informacija, pa se nadam da će tako i moja knjiga poslužiti kao izvor informacija. Samo treba doći do tih ljudi. Jer u knjizi je sve autorsko, temeljeno na iskustvu.

Podrška gradskih knjižnica

Jedina publika koja dođe do moje knjige je ona kroz moju FB stranicu i profil, kao i oni koji slučajno zalutaju na www.vrtlog-vjencanja.com. Kod izdavanja knjige sam slao i priopćenje medijima. Bilo je nekoliko objava i hvala svima. Posebno Sarah i OTV-u koji je došao na promociju u ovim teškim vremenima korone. Index mi se javio sam od sebe za intervju povodom knjige, to me oduševilo.

Knjigu možete naći sada i u većem dijelu Hrvatske u gradskim knjižnicama. Na to sam posebno ponosan! Mislim da je većina knjižnica vjerojatno mislila da je u pitanju nekakvo trash izdanje, ali svi oni koji su zatražili ogledni primjerak su na kraju i podržali i uputili pohvale. Veliko hvala svakoj knjižnici koja me podržala, jer oni kojima je knjiga svakodnevica su mi isticali da je bogatstvo imati takav sadržaj. Prvo sam mislio da to sigurno nije materijal koji bi mogao biti u knjižnicama, ali je ispalo da sam se prevario. Da ne bi mislili da su se oni meni sami javili, povadio sam sve mailove i sam se javio. Isplatilo se i sada tridesetak mojih primjeraka možete pronaći diljem Hrvatske.

Biste li vi prodali knjigu za 2 kune?

Bio sam na korak da dogovorim i suradnju s jednom našom poznatom knjižarom. Doslovno me dan dijelio od potpisivanja ugovora, ali sam na kraju odustao. Moj je cilj da knjiga dođe do što više ljudi, ali ustvari ne želim prokurvati cijeli rad iza nje. Zašto? Evo matematika: knjižara traži rabat od 45 posto. Od 180 kuna to iznosi 81 kunu rabata. Dakle, oni knjigu dobiju po cijeni od 99 kuna. Zaradim 99 kuna? Super! Vratimo se na početak. Trošak tiskanja knjige iznosi 77 kuna. Tu smo onda na mojoj zaradi od 22 kune. No, to nije sve. Trošak slanja diljem Hrvatske ne snose oni nego ja. Dok izračunam kupovinu kuverte i slanje, to je dvadesetak kuna, zaokružimo na točno 20 kuna. Dakle, moj je profit po prodanom primjerku 2 kune. DVIJE KUNE. D-V-I-J-E K-U-N-E. Čovječe.

Zaključak

Zašto sam zapravo odlučio napisati jedan ovakav tekst? Prvenstveno zato da vidite da će u nekim životno važnim trenucima manjina stati iza vas. I njoj trebate biti neizmjerno zahvalni. Puno ćete se puta razočarati, ali ćete zato uvijek i ustati jači. Mene u mojoj fotografskoj karijeri apsolutno nitko nije gurao, nemam nikakvo zaleđe. Sve sam postigao sa svojih 10 prstiju. Korak po korak. Zato i vjerujte najviše u sebe, ne zamarajte se previše drugima. Kvaliteta će uvijek isplivati na površinu. 

Želio sam napisati i ovaj tekst da vidite konkretno brojke, čisto zato ako ste mislili da se od knjige zaradi bogatstvo. Ono se financijski sigurno ne zaradi, ali smatram da je puno vrjednije ono bogatstvo koje ostavljamo sadašnjim i budućim generacijama, a to je bogatstvo iz kojeg netko može i naučiti ponešto korisno. Nadam se da će ovo potencijalno i drugima pomoći da izdaju knjigu, jer one nam trebaju. Pišite, izdajte!

U zaključku bih još samo dodao. Možda ćete ovaj moj tekst shvatiti kao kuknjavu, ali stvarno je daleko od toga. Uživam u životu u svakoj sekundi, a volim dočarati i realnu sliku. Meni to nikada nije bio problem, što možete vidjeti i kroz druge tekstove na blogu. Tu smo da si pomažemo i da uvijek izađemo jači iz svega. Isto tako ako se mi sami nećemo uzdati najviše u sebe, možemo zaboraviti na pomoć drugih jer nju često i nećemo dobiti kada nam bude potrebna. Ako i dobijemo pomoć - ona je samo bonus našoj priči.


Comments

No comments posted.
Loading...

Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June July August September October November December (1)
January February March April May June July August September October (1) November December
January February March April May (1) June July August (2) September (1) October November (1) December
January (3) February (4) March (5) April (1) May (2) June (1) July (1) August September October November December