Jednostavan trik za dobivanje super fotki

December 25, 2020  •  Leave a Comment

Prilikom kupovine fotoaparata početnici se zamaraju brojnim stavkama: koji brend, koji model, koliko ima megapiksela, točki fokusa itd. Mnogi smatraju da će kupovinom kvalitetnog fotoaparata postati i bolji fotografi. Prvi ja sam mislio da je to tako (mladost+ludost=glupost). Međutim, umjesto za trčanjem za megapikselima i svim mogućim tehnikalijama, uvijek se treba prvo okrenuti znanju, a ono je barem u vremenima interneta dostupno svuda oko nas. Kada imate znanje, onda za opremu ide već lagano. 

Jedno od važnijih znanja, a ujedno i odgovor na pitanje iz naslova je sljedeći: svjetlo! Naučite čitati svjetlo, naučite kako iskoristiti svjetlo u svoju korist, naučite kada će vam svjetlo naštetiti, proučavajte svjetlo. Bez svjetla nema ni fotografije. Bez dobrog svjetla često nema ni kvalitetne fotografije po standardima koje drže najpoznatija imena industrije. 

Okruženi smo svjetlom. Umjesto čitanja etiketa na proizvodima u wc-u ili tipkanja po mobitelu, probajte gledati kakav će efekt dati svjetlo koje imate na stropu. Gledajte gdje sve po wc-u pada svjetlo, kakve su sjene, učite doslovno u svakoj novoj situaciji o svjetlu. Za odličan početnički test možete staviti neki predmet na stol, upalite svjetiljku na mobitelu. Samo vrtite to svjetlo u raznim smjerovima, vidjet ćete kakav će biti efekt, kolika će biti borba svjetlo vs. sjene. Ako samo s desne strane dodate takvo svjetlo na npr. nekom cvijetu, vidjet ćete da je lijeva strana kao rezultat tog umjetnog svjetla postala mračnija i da su sjene izraženije. Problem? Ne, rješenje je odmah nadohvat ruke! Ako uzmete običan bijeli A4 papir i stavite ga pored cvijeta na petnaestak centimetara od lijeve strane, odmah ćete vidjeti kako se svjetlo s desne strane probija, udara u bijeli papir, onda se vraća prema cvijetu i dobivate mekano svjetlo koje lijepo popunjava lijevu stranu.

Iz prethodnog primjera možete vidjeti kako je nekada jednostavno kontrolirati svjetlo, posebno kada je u pitanju umjetno kod kojeg mi diktiramo tempo igre. Međutim, kada imamo prirodno svjetlo kao što je sunce, onda se mi moramo prilagoditi situaciji. Ipak, vremenom postajemo sve bolji, tako da uz kombinaciju umjetnog i prirodnog svjetla možemo snimiti odlične materijale.

Također sam odlučio i snimiti video kako bi malo jasnije shvatili o čemu pričam. Kroz ovaj video možete vidjeti koliko umjetno svjetlo utječe, kao što možete primijetiti svjetlo je na licu osobe prejako i oštro. Međutim, čim sam dodao običan bijeli A4 papir, postignut je skroz drugačiji efekt, svjetlo je postalo mekše i samim time strana lica koja je bila osvijetljena je postala oku ugodnija. Isto tako možete i zamisliti sunce u 12.00 sati, ono je oštro i stvara nezgodne sjene na licu, ali ako ste već u poslijepodnevnim satima, ono onda postane kao na ovom primjeru s papirom, koža je odjednom mekša, a samim time nemamo više ni oštre sjene. Hvala modelu na poziranju, jer biti izložen nekvalitetnom početnom svjetlu nije lagano. :)

Početnici često vole loviti zalaske sunca, još ako je u pitanju ljubavni par, onda je sve jasno. Prekrasan zalazak sunca i prekrasan par. No, što se dobije? Jedno ili drugo. Ne bude i jedno i drugo. Ako se zaljubljen par, obitelj ili netko treći želi zabilježiti mobitelom ili fotoaparatom, onda će imati dvije opcije. Prva je da su lijepo osvijetljene osobe u kadru, a zalazak će biti ''izgoren'' tj. bit će nevidljiv i bez detalja (fotografskim rječnikom: preeksponiran). Druga je opcija ta da ako na mobitelu fokusirate ili izmjerite svjetlo prema zalasku, onda će on biti prekrasan, ali ljudi u silueti. 

Na fotoaparatima postoji skočna bljeskalica, popularni pop-up, a nju iskoristite tako da izmjerite svjetlo prema zalasku i zadržite takve postavke, a potom fokusirate na osobe. Uzmite u obzir da je maksimalna sinkronizacija takve bljeskalice obično 1/250s, tako da kod podešavanja onda ne skraćujete vrijeme eksponiranja više od toga jer ona ustvari neće raditi, osim ako ima mogućnost korištenja HSS-a. Kada sve uspješno podesite osobe će biti u silueti, a onda ostaje samo nada da će svjetlo bljeskalice biti dovoljno jako da dosvijetliti ljude. Važno je da se nađete dovoljno blizu od subjekta, a to je obično udaljenost od nekoliko metara. Svjetlo neće biti prekrasno, ali ćete dobiti ujednačen kadar zalaska i osobe. Kada bi doslovno imali bijeli papir od 5x5 metara, onda bi se sva ta svjetlost u smjeru sunca odbila od papir i usmjerila prema osobama i dobili bi jako lijepo i mekano svjetlo. Fotografi znaju imati uz sebe i najjeftiniji mogući alat u obliku dosvjetljivača i tako riješiti problem. S druge strane, ako odete ispred osoba koje gledaju zalazak, dobit ćete jako lijepo svjetlo na njihovim licima jer je svjetlo tada mekše i ljepše i nije toliki problem ako se gleda direktno prema izvoru svjetla (suncu). Shvaćam da sam ovdje napisao puno informacija koje je možda na prvu teško apsorbirati, ali nadam se da ćete shvatiti.

Kada sve zbrojite i oduzmete, morate biti svjesni da većina fotografija kojima se divimo nije rezultat slučajnosti. Često su u pitanju dobro promišljeni kadrovi i što je važnije od svega – velika je pozornost posvećena rasvjeti, bila ona umjetna ili prirodna kroz čekanje određenog dijela dana ili kombinacija prirodne i umjetne.

Stoga ne zaboravite. Svjetlo. Svjetlo. Svjetlo. Svjetlo. I za kraj još malo svjetla.


Comments

No comments posted.
Loading...

Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June July August September October November December (1)
January February March April May June July August September October (1) November December
January February March April May (1) June July August (2) September (1) October November (1) December
January (3) February (4) March (5) April (1) May (2) June (1) July (1) August September October November December