Zašto sam odlučio napisati knjigu iliti kada ću zaraditi prvi milijun?

June 25, 2020  •  Leave a Comment

Dok pišem ovaj tekst ponoć je već debelo prošla. Kroz fotografiranje sam naučio koliko je edukacija važna. To može biti neki YouTube video, knjiga, radionica ili nešto već sasvim drugo. Moje su fotografije s početka bile jako loše. Ostale bi takve da nisam radio na edukaciji. Upravo je to bila neka moja glavna nit vodilja za pisanjem knjige – da oni koji žele nauče nešto novo. Više o njoj možete pronaći na službenoj internetskoj stranici. Možda će kroz knjigu orijentiranu fotografiranju vjenčanja jedni naučiti apsolutno sve, a drugi samo jednu stvar. No, ako se nauči i jedna stvar, mislim da je već puno toga napravljeno. Koliko sam samo sati i sati proveo pred raznim videima i sve sam znao, ali onda bi se u nekom trenutku pojavio neki banalan primjer i – to je to. Dobio sam novo znanje.

Sada je već gotovo pola godine od pokretanja cijele priče vezane za knjigu. Mislim da je ona i neki moj prirodan put, obzirom da sam imao puno objava na blogu na razne teme. Najveća mi je sreća kada mi netko od kolega kaže da sam im svojim tekstovima pomogao. Zato sam to i radio.

Putem sam nekoliko puta želio odustati od izdavanja, ali bio bih neviđena budala da odustanem od nečega što toliko volim. Vjerujte mi da je još i najlakše napisati knjigu. Riječi dolaze same od sebe, ne želite stati pisati. Onda već znate da ide ''ali''. Iščitavanja (brojna), ispravljanja, pomoć urednika, dogovor s lektoricom, izrada web stranice, slanja priopćenja, pokretanje crowdfunding kampanje, žicanje ljudi da me podrže, javljanje sponzorima, pregledavanje stotina tisuća obrađenih fotografija i izbor najboljih, nadopune postojećih tekstova,  izbacivanje nekih… Listi doista nema kraja, jako je puno truda u svemu tome. Opet, ponosan sam što kroz sve to do sada guram dobro i držim se svih rokova.

Internetska kampanja mi je sada prioritetna. Još uvijek je možete podržati i uštedjeti 50 kuna na kupovini, ali možete donirati i bilo koji iznos, počevši od 1 eura pa dalje. Rezultati su jako dobri, ali do kraja kampanje ostala su još oko dva tjedna i potrebno je još oko 40% sredstava. Iznos koji sam stavio je 10.000 kuna, to je dovoljno da se pokrije tiskanje dvjestotinjak primjeraka. Knjiga će biti tiskana u 500 primjeraka. U internetske kampanje za sada sam uložio oko 100 eura za oglase na Facebooku. Cilj je da objave dođu do što više ljudi, jer ako nitko ne zna za knjigu, logično da je neće ni kupiti. Želim proširiti glas što više, a hvala onima koji mi pomažu u tome. Javio sam se i foto klubovima, gotovo nijedan mi nije pomogao da proširi informaciju. Hvala vam! 

Tiskanje knjige nije jeftino, a ako mislite da će netko samim izdavanjem postati bogat čovjek, istina je drugačija. Od izdavanja ovakvih publikacija nema baš neke financijske koristi, jer je trošak višestruko veći od ''običnih'' knjiga. Ovdje je potrebno imati maksimalno kvalitetan papir itd., a to značajno povećava cijenu po primjerku. Vjerujem da bi se prije tridesetak godina možda i moglo zaraditi od ovakvog materijala, jer su bila drugačija vremena i više se čitalo, knjige su na kraju krajeva bile i jedan od osnovnih izvora. No, siguran sam da i danas postoji publika koja uvijek voli prelistati knjigu, zato ovo i pišem jer cijela ova priča je čisto guštanje.

Kada sam napisao tekst mislio sam da sam sve završio. No, onda su uslijedile sve prethodno navedene stavke. Još je najgore dok legnem spavati i onda sat vremena razmišljam o knjizi. I onda se sjetim super naslova i ponovim si ga 100 puta i sam sebi govorim ''moraš ga zapamtiti''. Onda se probudim ujutro i ne mogu se više ni sjetiti naslova. Glupo. Ubuduće sam išao po mobitela i zapisivao. 

Ime ''U vrtlogu vjenčanja'' bio je radni naslov knjige, urednik Davor Žerjav dao je nekoliko prijedloga za podnaslove. Jedan od njih bio je ''isplivajte kao bolji fotograf''. Moguće da mi je to negdje podsvjesno ostalo jer sam našao fotografiju mladenke Mie u bazenu. U vrtlogu vjenčanja. Isplivajte kao bolji fotograf. Mladenka u bazenu. Imamo naslovnicu! Sve se savršeno poklopilo. Iako, najveći je problem priče što sam tu fotografiju snimio sa Sonyjem A9 koji ima 24 megapiksela i bila je i dosta kropana. Doslovno je njezina iskoristivost bila na samom rubu. Tužno je da je 10 metara od mene bio Sony A99II koji ima 42 megapiksela, ali smo snimali puno fotografija u nizu pa mi je trebao A9 zbog bolje preciznosti fokusa.

Mogu ponosno reći da će knjiga imati za sada i nekoliko sponzora. Dario Knežević iz tvrtke Porilook Solution d.o.o. prepoznao je cijeli projekt i dao mi ogroman vjetar u leđa. Napravio je web stranicu, pobrinuo se za hosting i jako sam mu zahvalan na pomoći! Čovjek je tu doslovno svaku sekundu kad god nešto trebam. Uz njega su na vidiku još dva sponzora i veliko im hvala na pomoći!

Za sponzorstvo sam se javio mnogima od kojih sam očekivao da bi mogli podržati projekt. No, znate kako to već ide – svi vas tapšaju po ramenima prije nego krenete s nečim. Kada krenete – nema ih više na vidiku. Jednaka je situacija vezana i za kampanju, prije pokretanja knjige sam dobio desetak poruka u inbox – daj reci di mogu kupiti knjigu, odmah kupujem. Nema više tih ljudi, iako znam da će neki od njih sigurno i kupiti knjigu. Kampanju su u velikoj većini slučajeva podržali oni koje ni ne znam i zato im veliko hvala! Nećemo se lagati, razočaran sam što knjigu nisu podržali oni od kojih sam očekivao da će pogurati sa stotinjak kuna kako bi dobili svoj primjerak.

Da ne dužim, na tržištu nedostaje knjiga poput ove koju ću izdati, a koja obuhvaća sve segmente fotografiranja. Od pripreme za posao, pozicioniranja na tržištu, izračuna satnice, formiranja cijene, potpisivanja ugovora, analize opreme, do samog fotografiranja na svim lokacijama itd. 

Što više čitam knjigu, a vjerujte mi da sam je do sada pročitao jako puno puta, imam dojam da će biti od jako velike pomoći. Nadam se da će oni koji čitaju ovu moju objavu i imati priliku da je prelistaju, pa mi svakako javite dojmove.

Hvala svima koji mi putem pomažu! Idemo ovo izgurati uspješno do samog kraja.


Comments

No comments posted.
Loading...

Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June July August September October November December (1)
January February March April May June July August September October (1) November December
January February March April May (1) June July August (2) September (1) October November (1) December
January (3) February (4) March (5) April (1) May (2) June (1) July (1) August September October November December