Putovanje svijetom u 120 fotografija

August 28, 2020  •  Leave a Comment

Internet je čudo. Često naletim na totalno bespotrebne stvari, ali se dogodi da naletim i na prava mala bogatstva. Tako sam vidio na Facebooku status Jurice Galića, popularnog Juke, pisao je o tome da mu se puno ljudi javilo da će kupiti knjigu koju izdaje, a da se poslije nisu javili. Status je bio duži, ali ustvari nebitno. Išao sam guglati vezano za knjigu i stvarno nisam uspio naći nikakve informacije, pa čak ni neke kontakt forme za narudžbu i slično. Tada sam i odusta od kupovine, jer sam očekivao da će mi sve biti servirano za narudžbu. Međutim, nakon nekoliko tjedana sam mislio da možda puno propuštam. Ništa, javio sam se Juki preko poruke i naručio svoj primjerak knjige.

Nakon ovakvog uvoda red je da se pozabavim samom knjigom u kojoj ćete pronaći njegove putopisne fotografije snimljene u periodu od 2014. do 2019. godine. Kažu da fotografije govori više od tisuću riječi, svi smo to čuli nebrojeno puno puta. Ta tvrdnja za knjigu doista i vrijedi, u njoj ćete naći brojne životopisne fotografije koje same po sebi govore više od ikakvih riječi. Knjiga je pravi mali dragulj! 

Svi mi koji volimo bogate boje smo došli na svoje. U njoj ćete pronaći brojne države svijeta, kao i Hrvatske. Samo nabrajanje fotografija u kojim su državama snimljene bi zauzelo cijeli ovaj prostor. Kadrovi su zaista odlični. Rekao bih da Juka u jednoj mjeri kombinira klasične turističke fotografije, ali uz onaj završni osobni touch prije snimanja fotografije. I upravo taj korak napravi razliku između prosječne i odlične fotografije, a takvih odličnih kadrova u knjizi ne nedostaje. Materijal je ovo koji bi sigurno svatko u vlastitom domu s velikim zadovoljstvom listao, a kada se dođe do kraj, onda je samo jedna želja – putovati! Osoba poput Juke koja je prošla više od 70 zemalja svijeta zaista je knjigom putopisnih fotografija odlično zaokružio svoj autorski opus.

Objedinjeno je 10 velikih putovanja

Knjiga je tiskana u Kragujevcu u Srbiji u tiskari Zlatni vez. Nastala je kao rezultata 10 velikih putovanja u kojima je prijeđeno više od 250.000 kilometara, kako autor i navodi. Dimenzije knjige su 20x30 cm, a u njoj se nalazi i 120 fotografija. Ja sam odlučio fotografirati samo naslovnicu za ovu objavu, dok više fotografija možete pronaći u videu koji je autor i objavio.

Moj je osvrt općenite naravi, nisam želio ulaziti u samu dubinu, jer bi i bilo teško analizirati sve fotografije. Međutim, vidljiva je ljubav prema fotografiranju i prije svega putovanjima. Izbor fotografija doista je fantastičan, dominiraju one u boji, a tek pred kraj ima i nešto crno-bijelih. Proputovati svijet kroz ovakve putopisne fotografije definitivno je iskustvo vrijedno spomena. Knjiga je to kojoj sam se i nekoliko puta vraćao kada bih odmarao od posla. Ovakav je materijal doista relaksirajući, uz fotografije ide osnovni opis, ali ključ je upravo u fotografijama – neka one govore više od ičega. I doista i govore.

Vjerujem da mnogi od vas do sada nisu čuli za Jukinu knjigu, kao ni ja, ali evo sada je ispravljena nepravda. Neke od tih fotografija mogu se naći naravno u digitalnom obliku diljem interneta i na linku koji sam postavio, ali papir još uvijek pobjeđuje!


Comments

No comments posted.
Loading...

Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June July August September October November December (1)
January February March April May June July August September October (1) November December
January February March April May (1) June July August (2) September (1) October November (1) December
January (3) February (4) March (5) April (1) May (2) June (1) July (1) August September October November December