Divlja priroda Hrvatske

March 19, 2021  •  Leave a Comment

Nekada su fotografi nestrpljivo iščekivali strana izdanja vezana za fotografiranje. Strani autori nudili su odlične knjige, a dućani poput Algoritma imali su uvijek neke od njih i tako su i pomogli (mladim) fotografima. Međutim, vremena su se promijenila, nema više Algoritma, ali zato bome ima domaćih autora! Svi oni kojima su strani autori bili sinonim za kvalitetu danas u svom dvorištu imaju jednaku, ako ne i bolju, kvalitetu! Naravno da je uvijek dobro dobivati izvore sa svih strana, a jedan sam od onih koji obožava Taschen i njihova izdanja, ali vrijeme je da maksimalno cijenimo i ono naše. Nedavno sam pisao i o knjizi koju je izdao Jurica Galić Juka, pa pogledajte i taj osvrt.

Puno je odličnih knjiga za fotografe, što općenitih, što specijaliziranih. Knjiga Divlja priroda Hrvatske koju je izdao Goran Šafarek svakako bi kod svakog fotografa trebala naći svoje mjesto na polici. Iako to nije knjiga u kojoj se obrađuju same fotografije u smislu kako su nastale. Zapravo u njoj uopće i nećete naučiti kako što fotografirati, ali ćete zato vidjeti sve ljepote Hrvatske i sigurno dobiti brojne inspiracije za neka od sljedećih snimanja i putovanja. Vjerujem da je ciljana publika knjige svaka osoba koja voli prirodu, koja voli istraživati, naučiti nešto novo. Aha, fotograf ste i prepoznali ste se u svemu ovome? Ništa čudno.

Bez pretjerane obrade

Ako očekujete detaljno obrađene fotografije, to ovdje nećete pronaći. Ne mogu tvrditi s punom sigurnošću jer nemam uvid u originale, ali mislim da su rađene minimalne i osnovne intervencije kod fotografija kada je obrada u pitanju. Takav način obrade sigurno i ne bi legao kod ovakvog izdanja koje je obuhvatilo cijelu Hrvatsku. Uostalom, sami naziv knjige ima kod sebe riječ ''priroda'', takve su i fotografije. Tajming snimanja nekih od fotografija sigurno je bio pomno planiran, a kada vidite njihov završni rezultat, odmah i postane jasno da je vrijedilo čekati.

Idemo sada na sami sadržaj knjige. Svaku od cjelina prate tekstovi, ali su dominantne fotografije. Knjiga je nakon uvodnog dijela podijeljena na sedam cjelina:

  1. nizinske rijeke Panonske Hrvatske
  2. poplavna područja
  3. nizine, močvare i brda Panonske Hrvatske
  4. krške planine
  5. krške rijeke, polja i podzemlje (voda i krš)
  6. jadranska obala i otoci
  7. podmorje

Nazivi cjelina govore sami za sebe. U knjizi ćete pronaći jako puno toga što nas okružuje, a da nismo ni svjesni. Bogatstvo raznolikosti u ovako relativno maloj državi je fascinantno. U uvodu autor piše da ''često čujemo da je očuvana priroda zapreka gospodarstvu'' i dalje nastavlja o tome zašto to nije istina. Tu se apsolutno slažem s njim, a uostalom ovaj tekst koji pišem nastaje u jednom novozagrebačkom stanu gdje se okolo samo grade nove zgrade, a drveće vidite samo na parcelama koje još uvijek nisu prodane, ali spremno čekaju investitore.

Puno toga za malo novca

Cijena knjige? Obzirom da imam iskustva u izdavaštvu preko knjige U vrtlogu vjenčanja koju sam izdao, moram reći da je Šafarekova knjiga gotovo besplatna. Tvrdi uvez, veliki format, dvjestotinjak stranica, pregršt fotografija i informativnih tekstova. Sve to za 100 kuna, plus 20 kuna poštarine. Vjerujte mi, ovo je prilika koju nikako i ne želite propustiti. Ne smijete propustiti. Regularna cijena knjige bit će 200 kuna, a ne znam koliko je još aktivna ova akcijska cijena.

Zamjerke

Ok, ok, možda previše hvalim knjigu. Stoga u maniri filmskih kritičara treba naći i neku zamjerku. Ono što mi je prvo zapelo na oko je nekoliko nezgodno napravljenih prijeloma za fotografije koje su išle preko obje stranice. Tu prvenstveno mislim na početku gdje imamo krupan kadar medvjeda, a odmah četiri stranice poslije imamo i dupina/morskog psa (nisam siguran) čija je fotografija također nezgodno izvedena. Međutim, sve je ovo zanemarivo gledajući ukupnu sliku.

Zaključak

Puno je fotografija koje su mi se jako svidjele, ali jedna od favorita, uz naslovnicu, je naziva ''šareni vjetar''. Fotografija prikazuje kakav prekrasan kolorit zahvaljujući buri može dobiti more, uz koju se stvorila duga. Jednostavno gledate i uživate. Naslovnica koja prikazuje jelene koji se kreću uz Dunav i Dravu je odlična na više nivoa, jer tamo su prikazani dominantno zelenilo i velik kontrast uz boju jelena. Genijalno.

Kada svi odu na spavanje, kada imate mir i tišinu u kasnim noćnim satima, lijepo uzmite knjigu u ruke i krenite čitati i gledati fotografije. Sve što se i događa oko vas će stati u tom trenutku, jer ćete vidjeti koliko je hrvatsko bogatstvo veliko kada su u pitanju biljke i životinje. Kada još vidite da je to sve popraćeno odličnim fotografijama, sretno ćete i zaspati.


Comments

No comments posted.
Loading...

Subscribe
RSS
Archive
January February March April May June July August September October November December (1)
January February March April May June July August September October (1) November December
January February March April May (1) June July August (2) September (1) October November (1) December
January (3) February (4) March (5) April (1) May (2) June (1) July (1) August September October November December